(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada maktabgacha ta’lim tashkilotlarida ota-onalar bilan hamkorlikning mazmuni, maqsadi va ahamiyati yoritilgan. Bolaning har tomonlama kamol topishida oila va ta’lim muassasasi o‘rtasidagi uzviy aloqaning roli tahlil qilinadi. Shuningdek, ota-onalar bilan ishlashning samarali shakllari — ota-onalar yig‘ilishi, ochiq eshiklar kuni, pedagogik seminar va treninglar, oilaviy tadbirlar hamda individual suhbatlarning o‘rni ko‘rsatib berilgan. Maqolada zamonaviy axborot texnologiyalaridan foydalangan holda ota-onalar bilan masofaviy hamkorlikni yo‘lga qo‘yishning afzalliklari ham yoritilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, maktabgacha ta’limda oila va ta’lim muassasasi o‘rtasidagi yaqin hamkorlik bolalarning ijtimoiylashuvi, axloqiy tarbiyasi va shaxs sifatida shakllanishida muhim omil ekanligi ta’kidlanadi. В данной статье рассматривается содержание, цели и значение сотрудничества с родителями в системе дошкольного образования. Анализируется роль взаимодействия семьи и образовательного учреждения в всестороннем развитии личности ребёнка. Особое внимание уделено эффективным формам работы с родителями — родительским собраниям, дням открытых дверей, педагогическим семинарам и тренингам, семейным мероприятиям и индивидуальным беседам. Также раскрываются преимущества использования современных информационных технологий для организации дистанционного взаимодействия с родителями. Результаты исследования показывают, что тесное сотрудничество семьи и дошкольного учреждения является важным фактором социализации, нравственного воспитания и личностного становления детей. This article explores the content, goals, and importance of cooperation with parents in the preschool education system. It analyzes the role of interaction between the family and the educational institution in the comprehensive development of a child’s personality. Particular attention is paid to effective forms of parental involvement, such as parent meetings, open-door days, pedagogical seminars and trainings, family events, and individual consultations. The article also highlights the advantages of using modern information technologies to establish remote cooperation with parents. The study concludes that close collaboration between the family and preschool institution is a crucial factor in the socialization, moral education, and personal development of children.