(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada maktabgacha taʼlim tizimida inklyuziv taʼlimni samarali joriy etish masalalari chuqur tahlil qilinib, unda Mariya Montessori metodikasining pedagogik, psixologik va ijtimoiy ahamiyati keng yoritilgan. Inklyuziv taʼlimning asosiy maqsadi – barcha bolalarga, ularning jismoniy, aqliy yoki ruhiy imkoniyatlaridan qat’i nazar, teng taʼlim imkoniyatlarini yaratishdan iborat. Montessori metodikasi bu yo‘nalishda eng samarali yondashuvlardan biri bo‘lib, u bolaning tabiiy rivojlanishini, mustaqil o‘rganish qobiliyatini va ijtimoiy moslashuv jarayonini qo‘llab-quvvatlaydi.