(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Azam Öktem’in şiirlerinin vazgeçilmez unsurlarından biri hürriyettir. Hürriyet kavramı onun şiirlerinde Rus işgalinin karanlık zamanları içinde parlayan bir umut ışığı gibidir. Bu ışık, zamanla bir büyük bağımsızlık yangınına dönüşecek ve nihayet karanlıkları yok ederek Özbek Türklerine yeni bir başlangıçla merhaba diyecektir. Şiirlerinde hep bu umudu arayan Öktem, “Hürriyet” i dünyadaki maddi ve manevi her türlü kavramla elden ele dolaşan kutsal bir emanet gibi görür. Bu çalışmada hürriyet kavramı Öktem’in karakteriyle ve özgün şairliğiyle yoğrularak yeniden ele alınmıştır.