(untitled) (KONFERENSIYA, 2025)
Mazkur ilmiy ishda tarjimashunoslikning bugungi kunda shakllanayotgan dolzarb, zamonaviy tendensiyalari hamda global raqamlashtirish jarayoni ta’sirida sohaning rivojlanish yo‘nalishlari yoritiladi. Xususan, sun’iy intellekt, neyro-tarjima tizimlari, mashina tarjimasi, korpus lingvistikasi kabi raqamli texnologiyalarning tarjima jarayoniga kirib kelishi, ularning tarjimon mehnatini optimallashtirishdagi roli, hamda sifat nazorati jarayoniga ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, tarjimashunoslikda raqamli manbalar, elektron lug‘atlar, CAT-vositalar (Computer-Assisted Translation), hamda bulutli tarjima platformalaridan foydalanishning ilmiy-amaliy ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda tarjima jarayonining avtomatlashtirilishi, tarjimon kompetensiyasining zamonaviy talablari va raqamli muhitda tarjimaning yangi metodologik yondashuvlari alohida o‘rin egallaydi. Maqola raqamli texnologiyalarni tarjima amaliyoti va nazariy tadqiqotlar bilan uyg‘unlashtirishning istiqbollari va muammolarini ham yoritib beradi