(untitled) (KONFERENSIYA, 2026)
Maqolada zamonaviy tarjimashunoslikda “transformatsiya” tushunchasining nazariy asoslari, kelib chiqishi va tarjima jarayonidagi o‘rni tahlil qilinadi. Tarjima jarayoni mazmunni saqlagan holda turli til tizimlaridagi grammatik, leksik va nutqiy o‘zgarishlarni amalga oshirishni talab qiladi. Maqolada “transformatsiya” atamasining umumiy va struktur lingvistika nazariyalaridan tarjimashunoslikka kirib kelishi, shuningdek, J. Xarris, N. Chomsky, L.S. Barxudarov, N.K. Garbovskiy, Z.D. Lvovskaya, A.D. Shveytsar, V.N. Komissarov, P. Newmark va L.K. Latishev kabi olimlarning ushbu tushunchaga bo‘lgan turlicha yondashuvlari va ta’riflari tahlil qilinadi. Shu tariqa maqola tarjimaviy transformatsiyalarni tushunish va ularni amaliy tarjimada qo‘llash imkoniyatlarini yoritadi.