“BOLA ESHITUV QOBILIYATI (SLUH) VA OVOZNI RIVOJLANTIRISHNING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI” (KONFERENSIYA, 2025)
Musiqa tinglash orqali Bola eshituv va ovozini rivojlantirishning o‘ziga xos xususiyatlari. Musiqani tinglay bilish va undan estetik zavqlana olish ham katta san’at hisoblanadi. Mazkur ishda bolalarda eshituv qobiliyati va ovoz apparatining rivojlanish jarayonlari, ularning o‘ziga xos fiziologik hamda psixologik xususiyatlari yoritilgan. Tadqiqotda bola yoshiga qarab eshitish sezgirligi, tovushlarni farqlash va takrorlash qobiliyatining shakllanish bosqichlari tahlil qilinadi. Shuningdek, nutq va musiqiy eshituvni rivojlantirishda atrof-muhit, o‘qituvchi nutqi, fonetik mashqlar va o‘yinlarning ahamiyati ko‘rsatib o‘tilgan. Ishda bolalarda ovoz diapazoni, tembri va talaffuzning to‘g‘ri shakllanishiga ta’sir etuvchi omillar, ularni rivojlantirishga yo‘naltirilgan metodik tavsiyalar berilgan.