MAKTABGACHA TA]LIM TASHKILOTLARIDA TABIAT BILAN TANISHTIRISH (KONFERENSIYA, 2025)
Tabiat - odamning paydo boʻlgunicha ham, odam ishtiroki bilan ham mavjud borliq. Umuman bu dunyo, odam, koinot, mikro, makro, megadunyolar,  jonli va jonsiz narsalar bor. Tabiat odamga, jamiyatga bogʻliq boʻlmagan qonuniyatlarga boʻysunadi. Odam tabiat qonunlarini oʻzgartirolmaydi, faqat qonunlardan foydalanib, tabiat elementlarini, qismlarini oʻzlashtirishi mumkin.Tabiat tushunchasi insoniyat jamiyati yashashi, tabiiy sharoitlarining majmui sifatida qaraladi. Inson yashashi uchun mehnat qiladi, mehnat (masalan, dehqonchilik, qurilish, sanoat) miya faoliyati va boshqalar tabiatning baʼzi jihatlarini oʻzgartiradi.