BİR HÜRRİYET ŞAİRİ: AZAM ÖKTEM1 A POET OF FREEDOM: AZAM ÖKTEM (KONFERENSIYA, 2025)
Azam Öktem’in şiirlerinin vazgeçilmez unsurlarından biri hürriyettir. Hürriyetkavramı onun şiirlerinde Rus işgalinin karanlık zamanları içinde parlayan bir umutışığı gibidir. Bu ışık, zamanla bir büyük bağımsızlık yangınına dönüşecek ve nihayetkaranlıkları yok ederek Özbek Türklerine yeni bir başlangıçla merhaba diyecektir.Şiirlerinde hep bu umudu arayan Öktem, “Hürriyet” i dünyadaki maddi ve maneviher türlü kavramla elden ele dolaşan kutsal bir emanet gibi görür. Bu çalışmadahürriyet kavramı Öktem’in karakteriyle ve özgün şairliğiyle yoğrularak yeniden elealınmıştır.