SINXRON TARJIMA FAOLIYATINING PSIXOLINGVISTIK VA KOGNITIV XUSUSIYATLARI (KONFERENSIYA, 2025)
Mazkur maqolada sinxron tarjima jarayonining psixolingvistik vakognitiv asoslari tahlil qilingan. Sinxron tarjimonning nutqni qabul qilish, qaytaishlash va real vaqt rejimida maqsad tilida ishlab chiqarish jarayonlari ko‘ribchiqiladi. Ishchi xotira, antisipatsiya, selektiv e’tibor va ko‘p vazifalilik kabi kognitivmexanizmlarning roli yoritilgan. Tadqiqot natijalari sinxron tarjima yuqori darajadagitil kompetensiyasi, tezkor fikrlash va psixologik tayyorgarlikni talab etishiniko‘rsatadi