TRANZITIVLIK VA TERMINATIVLIK MA’NOLARINING FE‘L KOMBINATORIKASIGA MUNOSABATINING KONTEKSTDA VOQEALANISHI INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARI MISOLIDA (KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada tranzitivlik va terminativlik ma’nolarining fe’l kombinatorikasiga ta’siri hamda ularning ingliz va o‘zbek tillaridagi kontekstual voqealanishi tadqiq etiladi. Tranzitivlik fe’lning to‘g‘ridan-to‘g‘ri obyekt bilan bog‘lanish qobiliyatini bildirsa, terminativlik harakatning yakunlanish darajasi yoki chegaralanganligini belgilaydi. Ingliz va o‘zbek tillaridagi fe’l-konstruktsiyalarning taqqoslovchi tahlili orqali semantik rol, sintaktik tuzilma hamda kontekstual ma’no o‘zgarishlari yoritiladi. Tadqiqot natijalari mazkur kategoriyalarning fe’l kombinatorikasida muhim grammatik- semantik omil ekanini ko‘rsatadi