JADIDLAR VA ULARNING TA’LIM-TARBIYA HAMDA SAVODXONLIKKA OID QARASHLARI (KONFERENSIYA, 2026)
Mazkur maqolada XX asr boshlarida Turkiston hududida shakllangan jadidchilik harakatining ta’lim-tarbiya va savodxonlikni rivojlantirishga qaratilgan ilg‘or pedagogik qarashlari tahlil qilinadi. Jadid mutafakkirlarining maktab ta’limini isloh qilish, boshlang‘ich sinflarda ona tili, hisob, tabiiy fanlarni o‘qitish metodikasini yangilash, bolalarda mustaqil fikrlash va dunyoqarashni shakllantirishga doir g‘oyalari ochib beriladi. Shuningdek, jadidlarning qarashlari zamonaviy boshlang‘ich ta’lim darslari misolida yoritilib, ularning bugungi ta’lim tizimidagi ahamiyati asoslab beriladi.