YENGIL ATLETIKA BO‘YICHA BO‘LAJAK MURABBIYLARNI TAYYORLASHDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALARDAN FOYDALANISH METODIKASI (KONFERENSIYA, 2026)
Maqolada yengil atletika bo‘yicha bo‘lajak murabbiylarni tayyorlash jarayoniga raqamli texnologiyalarni integratsiya qilishning nazariy va amaliy asoslari yoritiladi. Zamonaviy mobil ilovalar, videotahlil, “wearable” qurilmalar, sun’iy intellektga asoslangan analitika va katta ma’lumotlar murabbiylik faoliyatida trening yuklamasini boshqarish, texnikani takomillashtirish, jarohatlarning oldini olish va ta’lim motivatsiyasini oshirish imkonini beradi. Yengil atletika (ayniqsa yugurish, yurish, sakrash va uloqtirish turlari) bo‘yicha mutaxassislarni tayyorlashda mobil o‘qitish algoritmlarini yaratish, elektron o‘quv resurslari, interaktiv mashg‘ulot rejalarini qo‘llash va talabchi–o‘qituvchi o‘rtasida doimiy raqamli “feedback” tizimini shakllantirish samaradorlik omili sifatida ko‘rsatiladi. Chet el tajribasi asosida murabbiylar uchun maxsus raqamli sog‘liq texnologiyalari kurslari, universitet bazasidagi raqamli murabbiylik modullari va “learner‑centered” yondashuvni qo‘llovchi raqamli axborot-kommunikatsiya vositalaridan foydalanish modeli taklif etiladi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, raqamli texnologiyalarni ilmiy asosda joriy etish bo‘lajak murabbiylarning analitik, refleksiv va liderlik kompetensiyalarini sezilarli oshirishi, individual o‘quv-trenirovka dasturlarini loyihalash sifatini yaxshilashi mumkin.