(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
DNK reparatsiyasi DNKdagi zararlanish va uzilishlarni tiklab, genom barqarorligini saqlovchi jarayondir. U fotoreaktivatsiya, ekssizion tiklanish va replikatsiyadan keyingi tiklanish kabi mexanizmlar orqali amalga oshadi. Fermentlar faol bo‘lganda hujayra mutagenlarga chidamli bo‘ladi, sustlashganda esa mutatsiyalar soni ortadi. DNKning tiklanishi organizmlarning tashqi muhitga moslashuvi uchun muhim ahamiyatga ega.