(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tezsida talabalarning kommunikativ kompetensiyasini rivojlantirishda pragmatikaning ahamiyati hususida ayrim fikr-mulohazalar bayon etilgan. Pragmatika so‘zlovchining turli ijtimoiy vaziyatlarda tilni tushunish va undan o‘rinli foydalanish qobiliyatini anglatadi. Pragmatika nutqiy harakatlarni (masalan, iltimos qilish, uzr so‘rash yoki maqtash) qanday bajarishni bilish va ijtimoiy munosabatlar, madaniy me’yorlar hamda vaziyatga oid omillardan kelib chiqadigan ma’no nozikliklarini tushunishni o‘z ichiga oladi. Аннотация. В данной работе представлены некоторые размышления о важности прагматики в развитии коммуникативной компетенции студентов. Прагматика относится к способности говорящего понимать и использовать язык надлежащим образом в различных социальных ситуациях. Прагматика включает в себя знание того, как совершать речевые акты (например, просьба, извинение или похвала) и понимание тонкостей значения, возникающих из социальных отношений, культурных норм и ситуационных факторов. Abstract. This thesis presents some reflections on the importance of pragmatics in developing students’ communicative competence. Pragmatics refers to the speaker’s ability to understand and use language appropriately in a variety of social situations. Pragmatics involves knowing how to perform speech acts (e.g., requesting, apologizing, or praising) and understanding the subtleties of meaning that arise from social relationships, cultural norms, and situational factors.