(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezisda umumiy o‘rta ta’lim maktabi o‘quvchilarini matematika fan olimpiadalariga tayyorlash jarayonida yuqori tartibli tenglama va tengsizliklarni yechishning samarali metodlari tahlil qilinadi. Xususan, faktorizatsiya va almashtirishlar, simmetriya, Vieta formulalari, funksional yondashuv, baholash (estimatsiya), AM–GM hamda Cauchy–Schwarz kabi klassik tengsizliklar, interval va belgilar tahlili, monotonlik, graflar orqali yechim topish usullari kabi yondashuvlar o‘quvchining mantiqiy tafakkuri va masala yechish strategiyasini shakllantirish nuqtayi nazaridan yoritiladi. Tezisda olimpiada tipidagi masalalar uchun metod tanlash mezonlari hamda tayyorlov jarayonini tashkil etish bo‘yicha amaliy tavsiyalar keltiriladi. Аннотация: В данной тезисной работе анализируются эффективные методы решения уравнений и неравенств высокого порядка в процессе подготовки учащихся общеобразовательной школы к математическим олимпиадам. В частности, с точки зрения формирования логического мышления и стратегии решения задач рассматриваются такие подходы, как разложение на множители и замены, симметрия, формулы Виета, функциональный подход, оценивание (оценки сверху/снизу), классические неравенства AM–GM и Коши—Буняковского—Шварца, метод интервалов и анализ знаков, монотонность, а также графические методы поиска решения. В тезисах также приводятся критерии выбора методов для задач олимпиадного типа и практические рекомендации по организации процесса подготовки. Abstract: This thesis analyzes effective methods for solving higher-order equations and inequalities in the process of preparing general secondary school students for mathematics Olympiads. In particular, approaches such as factorization and substitutions, symmetry, Vieta’s formulas, the functional approach, estimation (bounding), classical inequalities like AM–GM and Cauchy–Schwarz, interval and sign analysis, monotonicity, and graphical methods are discussed from the standpoint of developing students’ logical thinking and problem-solving strategies. The thesis also presents criteria for selecting appropriate methods for Olympiad-type problems and provides practical recommendations for organizing the training process.