(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Ushbu akademik maqola birlamchi marketing ma’lumotlarini yig‘ishning uchta asosiy usuli – so‘rov, kuzatish va eksperimental metodlarni chuqur o‘rganadi. Maqola bu usullarning nazariy asoslarini, amaliy qo‘llanilishini, afzalliklari va cheklovlarini tahlil qiladi. Shuningdek, u har bir metodning o‘ziga xos xususiyatlari, samaradorlik ko‘rsatkichlari, zamonaviy tendentsiyalar va etika me’yorlarini qamrab oladi. Maqolada usullarni taqqoslash, ulardan optimalini tanlash mezonlari va hozirgi raqamli davrdagi evolyutsiyasi ko‘rib chiqiladi. Maqsad – marketing mutaxassislari va tadqiqotchilari uchun asoslangan qarorlar qabul qilishda yordam beradigan keng qamrovli tushuncha taqdim etishdir. This academic article deeply examines three primary methods of collecting primary marketing information: surveys, observation, and experimental methods. The article analyzes the theoretical foundations, practical applications, advantages, and limitations of these methods. It also covers the specific characteristics, effectiveness indicators, modern trends, and ethical norms for each method. The article discusses comparing these methods, criteria for selecting the optimal one, and their evolution in the current digital age. The goal is to provide a comprehensive understanding to assist marketing professionals and researchers in making informed decisions. Данная академическая статья глубоко исследует три основных метода сбора первичной маркетинговой информации: опрос, наблюдение и экспериментальные методы. Статья анализирует теоретические основы, практическое применение, преимущества и ограничения этих методов. Также она охватывает специфические характеристики, показатели эффективности, современные тенденции и этические нормы для каждого метода. В статье рассматривается сравнение этих методов, критерии выбора оптимального из них и их эволюция в современную цифровую эпоху. Цель – предоставить всестороннее понимание для помощи специалистам по маркетингу и исследователям в принятии обоснованных решений.