(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Turkiston general-gubernatorligining ma’muriy-hududiy boshqaruvi masalasining tarixshunosligi tahlil qilinadi. Muammo Rossiya imperiyasi davri, sovet davri va mustaqillik yillaridagi tadqiqotlar kesimida o‘rganilib, har bir bosqichdagi metodologik yondashuvlar ochib beriladi. Ayniqsa, Farg‘ona oblastining 1876–1917 yillardagi ma’muriy-hududiy tuzilishi masalasining ilmiy adabiyotlarda yoritilishi, mavjud qarashlar va ularning mafkuraviy asoslari tahlil etiladi. Tadqiqot natijasida mazkur yo‘nalishda kompleks va xolis yondashuv zarurligi asoslab beriladi. Аннотация: В данной статье анализируется историография вопроса административно-территориального управления Туркестанского генерал-губернаторства. Проблема изучается в разрезе исследований периода Российской империи, советского времени и лет независимости, раскрываются методологические подходы каждого этапа. В частности, анализируется освещение в научной литературе вопроса административно-территориального устройства Ферганской области в 1876–1917 годах, существующие взгляды и их идеологические основы. В результате исследования обосновывается необходимость комплексного и объективного подхода в данном направлении. Abstract: This article analyzes the historiography of the administrative-territorial governance of the Turkestan Governor-Generalship. The issue is examined within the framework of studies conducted during the Russian Empire, the Soviet period, and the years of independence. Particular attention is paid to the coverage of the administrative-territorial structure of the Fergana region (1876–1917) in scholarly literature and the ideological foundations of different interpretations. The study substantiates the necessity of a comprehensive and objective approach to this problem in contemporary historiography.