QANDLI DIABET: TARQALISHI, XAVF OMILLARI VA JAMIYAT SOG‘LIG‘IGA TA’SIRI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Qandli diabet (QD), ayniqsa 2-tur qandli diabet (2-TQD), butun dunyo bo‘ylab keng tarqalgan surunkali metabolik kasalliklardan biri hisoblanadi. Kasallikning asosiy xususiyati giperglikemiya va insulin disfunktsiyasi bo‘lib, u nafaqat bemorning shaxsiy sog‘lig‘iga, balki ijtimoiy va iqtisodiy tizimga ham sezilarli ta’sir ko‘rsatadi.