BOJXONA RASMIYLASHTIRUVI DAVOMIDAGI HUJJATLI NAZORATNI SUN’IY INTELLEKT TEXNOLOGIYALARI ASOSIDA AVTOMATLASHTIRISH BO‘YICHA XITOY BOJXONA XIZMATI TAJRIBASI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola Xitoy Xalq Respublikasining (XXR) bojxona tizimida qo‘llanilayotgan yuqori texnologiyali hujjatli nazorat mexanizmlarini chuqur tahlil qilishga bag‘ishlangan. Maqolada asosiy e’tibor XXRning “Bojxona to‘g‘risida”gi Qonuni bilan mustahkamlangan huquqiy baza hamda yuk kuzatuv hujjatlarini qayta ishlashda sun’iy intellekt (SI) va Optik Belgilarni Tanib Olish (OCR) texnologiyalariga qaratilgan. Batafsil tahlil davomida yuk kuzatuv hujjatlarining tasnifi, ularga qo‘yiladigan qat’iy talablar, avtomatlashtirishning tezlik, ma’lumotlar aniqligi, intellektual mulk himoyasi va bojxona qiymatini baholashdagi amaliy natijalari ochib berilgan. Tadqiqot yakunida Xitoyning keng qamrovli tajribasi O‘zbekiston bojxona tizimi uchun intellektual tizimlarni joriy etish bo‘yicha bosqichma-bosqich, ilmiy-asoslangan va yuqori darajada batafsil tavsiyalar berilgan.Аннотация: Настоящая статья посвящена углубленному анализу высокотехнологичных механизмов документального контроля, применяемых в таможенной системе Китайской Народной Республики (КНР). Основное внимание в статье уделено правовой базе, закрепленной Законом КНР «О таможне», а также технологиям искусственного интеллекта (ИИ) и Оптического Распознавания Символов (OCR) при обработке сопроводительных грузовых документов. В ходе детального анализа раскрыты классификация грузовых документов, строгие требования к ним, а также практические результаты автоматизации в отношении скорости, точности данных, защиты интеллектуальной собственности и оценки таможенной стоимости. В заключение исследования на основе обширного опыта Китая даны поэтапные, научно обоснованные и высокодетализированные рекомендации по внедрению интеллектуальных систем в таможенную систему Узбекистана.Abstract: This article is dedicated to an in-depth analysis of the high-tech mechanisms of documentary control applied within the customs system of the People’s Republic of China (PRC). The main focus of the article is on the legal framework established by the PRC’s “Customs Law” as well as the Artificial Intelligence (AI) and Optical Character Recognition (OCR) technologies used in the processing of cargo supporting documents. The detailed analysis reveals the classification of cargo documents, the strict requirements placed upon them, and the practical results of automation regarding speed, data accuracy, intellectual property protection, and customs valuation. The research concludes by providing phased, scientifically grounded, and highly detailed recommendations for the implementation of intelligent systems in the customs system of Uzbekistan, based on China’s extensive experience.