O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASIDA NEFT-GAZ TARMOG‘INI RAQAMLASHTIRISH ORQALI ISHLAB CHIQARISH SAMARADORLIGINI OSHIRISH MASALALARI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tezisda O‘zbekiston Respublikasida neft-gaz tarmog‘ini raqamlashtirish orqali ishlab chiqarish samaradorligini oshirish masalalari tahlil qilinadi. Tadqiqotda neft-gaz sanoatida raqamli texnologiyalarni joriy etishning iqtisodiy va tashkiliy asoslari, ularning ishlab chiqarish jarayonlariga ta’siri hamda resurslardan foydalanish samaradorligini oshirishdagi o‘rni yoritiladi. Shuningdek, raqamli monitoring, avtomatlashtirilgan boshqaruv tizimlari va ma’lumotlarni tahlil qilish texnologiyalarining ishlab chiqarish xarajatlarini kamaytirish va boshqaruv qarorlarini takomillashtirishdagi ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Tezisda O‘zbekistonda neft-gaz tarmog‘ini raqamli transformatsiya qilish jarayonida yuzaga kelayotgan muammolar va cheklovlar aniqlanib, ularni bartaraf etish yo‘llari asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari neft-gaz sohasida ishlab chiqarish samaradorligini oshirish va tarmoqning barqaror rivojlanishini ta’minlashga xizmat qiladi.Abstract. This thesis analyzes the issues of increasing production efficiency through the digitalization of the oil and gas sector in the Republic of Uzbekistan. The study examines the economic and organizational foundations of implementing digital technologies in the oil and gas industry, their impact on production processes, and their role in improving the efficiency of resource utilization. Particular attention is paid to the importance of digital monitoring, automated control systems, and data analytics technologies in reducing production costs and improving managerial decision-making. The thesis also identifies the challenges and constraints arising in the process of digital transformation of the oil and gas sector in Uzbekistan and substantiates ways to address them. The research findings contribute to enhancing production efficiency and ensuring the sustainable development of the oil and gas sector.