TALABALARIDA KREATIVLIKNI RIVOJLANTIRISH JARAYONINI TASHKIL ETISH. (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqot talabalarda kreativlikni rivojlantirish jarayonini samarali tashkil etishning pedagogik asoslari, tamoyillari va amaliy mexanizmlarini yoritishga qaratilgan. Ishda kreativlikni shakllantirishga ta’sir etuvchi omillar (o‘quv muhiti, motivatsiya, hamkorlik, erkin fikrlash), zamonaviy yondashuvlar (muammoli ta’lim, loyiha asosida o‘qitish, design thinking, refleksiya) hamda baholash mezonlari tahlil qilinadi. Shuningdek, auditoriya va auditoriyadan tashqari faoliyatni integratsiyalash, kreativ topshiriqlar tizimini yaratish, o‘qituvchining fasilitatorlik roli va talabaning mustaqil ijodiy faoliyatini qo‘llab-quvvatlash yo‘llari taklif etiladi. Natijada kreativ kompetensiyani rivojlantirish bo‘yicha tashkiliy-model va metodik tavsiyalar ishlab chiqiladi.Аннотация :Данное исследование посвящено организации процесса развития креативности у студентов в условиях современного образовательного пространства. Рассматриваются педагогические основы и факторы формирования креативности: учебная среда, мотивация, сотрудничество, свобода выражения идей, поддержка самостоятельности. Анализируются эффективные подходы и технологии (проблемное обучение, проектная деятельность, дизайн-мышление, рефлексия), а также критерии и инструменты диагностики творческого потенциала. Особое внимание уделяется роли преподавателя как фасилитатора, построению системы креативных заданий и интеграции аудиторной и внеаудиторной активности. В результате предлагаются модель организации процесса и методические рекомендации, направленные на развитие креативной компетентности студентов и повышение качества образовательных результатов.Abstarct: This study focuses on organizing the process of developing students’ creativity within contemporary higher education. It examines pedagogical foundations and key determinants of creativity growth, including learning environment, intrinsic motivation, collaboration, autonomy support, and psychological safety. The paper analyzes effective instructional approaches and methods such as problem-based learning, project-based learning, design thinking, and systematic reflection, as well as assessment criteria and tools for measuring creative potential and outcomes. Special attention is given to the instructor’s role as a facilitator, the design of a coherent system of creative tasks, and the integration of in-class and extracurricular learning activities. The study ultimately proposes an organizational model and practical methodological recommendations aimed at strengthening students’ creative competence and improving educational effectiveness.