REVMATIK KASALLIKLARGA ERTA TASHXIS QO‘YISHNING AHAMIYATI. (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Revmatik kasalliklar bugungi kunda umumiy aholi salomatligi uchun jiddiy xavf tugʻdirayotgan muhim tibbiy muammolardan biridir. Mazkur kasalliklar turkumiga asosan autoimmun xususiyatga ega boʻlgan, bogʻlovchi toʻqimalar va koʻplab aʼzolar uchun turgʻun funksional va struktural oʻzgarishlarni keltirib chiqaruvchi surunkali xastaliklar kiradi. Revmatik kasalliklarning asosan yoshlik davrida boshlangan hollari erta tashxislashni talab etadi, chunki kasalliklar doimo oʻzining dastlabki bosqichida yashirin, aniq ifodalanmagan belgilar bilan namoyon boʻladi. Erta tashxis qoʻyish ushbu kasalliklarda fundamental ahamiyatga ega boʻlib, toʻgʻri va samarali davolash strategiyasini ishlab chiqish, reabilitatsiyani rejalashtirish, ogʻir asoratlarni oldini olish imkoniyatini yaratadi.