YASHIRIN IQTISODIYOTNI QISQARTIRISHDA SILIQQA TORTISH METODOLOGIYASINI TAKOMILLASHTIRISHNING NAZARIY-METODOLOGIK ASOSLARI. (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Mazkur ishda yashirin iqtisodiyotni qisqartirishda soliqqa tortish metodologiyasini takomillashtirishning nazariy-metodologik asoslari tahlil qilinadi. Yashirin iqtisodiyotning vujudga kelish sabablari, uning davlat byudjeti va iqtisodiy barqarorlikka salbiy ta’siri ochib beriladi. Tadqiqotda soliqqa tortish tizimining samaradorligini oshirish, soliq yukini maqbullashtirish hamda soliq ma’muriyatchiligini takomillashtirish orqali yashirin iqtisodiyotni qisqartirish mexanizmlari yoritilgan. Shuningdek, ilg‘or xorijiy tajribalar asosida nazariy va metodologik yondashuvlar umumlashtirilgan hamda amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.