(untitled) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2025)
yod tanqisligi turlicha bo‘lgan tabiiy sharoitlardagi qo‘ylar qalqonsimon bezlar o‘ng bo‘laklarigi katta yumaloq follikula diametrining postnatal ontogenezda o‘zgarish dinamikasi o‘rganilgan. qalqonsimon bezning o‘ng bo‘lagi katta yumaloq follikulasi diametrining mutloq ko‘rsatkichi qo‘ylar postnatal ontogenezining 3 oyligiga qadar jadal ortishi, 18 oylikkacha sezilarli o‘zgarmasligi va Qashqadaryo viloyatidagilarda 60 oylikkacha kamayib borishi, Farg‘ona viloyatidagilarda 24 oylikda keskin ko‘tarilishi hamda 60 oylikda sezilarli pasayishi aniqlangan; qalqonsimon bezning katta yumaloq follikulasi diametri mutloq ko‘rsatkichining o‘sish koeffitsiyenti postnatal ontogenezning 3 kunligidan 60 oyligigacha davr ichida Farg‘ona viloyati hududidagi qo‘ylarda Qashqadaryo viloyatidagilarga nisbatan yuqori bo‘lishi kuzatilgan.