(untitled) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2025)
Ushbu maqolada optik tolali aloqa tizimlarida signal uzatish sifatini belgilovchi asosiy uzatish parametrlari yoritib berilgan. Jumladan, optik toladagi so‘nish, dispersiya, o‘tkazuvchanlik qobiliyati, numerik apertura, sindirish ko‘rsatkichlari hamda chiziqsiz effektlarning fizik mohiyati va ularning axborot uzatish jarayoniga ta’siri tahlil qilingan. Mazkur parametrlarning to‘g‘ri tanlanishi va hisobga olinishi yuqori tezlikli, ishonchli va uzoq masofali optik aloqa tizimlarini loyihalashda muhim ahamiyat kasb etishi asoslab berilgan. Maqola telekommunikatsiya sohasi talabalari, mutaxassislari hamda optik aloqa tizimlariga qiziquvchilar uchun mo‘ljallangan.