(untitled) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
So‘nggi yillarda bolalar orasida tish-jag‘ tizimi anomaliya va deformatsiyalarining ko‘payib borishi zamonaviy stomatologiyaning dolzarb muammolaridan biri hisoblanadi. Tish-jag‘ tizimi organizmning yagona va murakkab biomekanik tizimi bo‘lib, uning har qanday bo‘g‘inida yuzaga kelgan patologik o‘zgarishlar nafaqat lokal, balki umumiy funksional buzilishlarga olib kelishi mumkin. Tish qatorlarida bir yoki bir nechta tishlarning yetishmasligi, noto‘g‘ri joylashuvi yoki patologik tishlovlar okklyuziyaning buzilishiga, chaynash samaradorligining pasayishiga va keyinchalik chakka-pastki jag‘ bo‘g‘imida patologik o‘zgarishlar rivojlanishiga sabab bo‘ladi.Almashinuv tishlov davri (10–13 yosh) tish-jag‘ tizimi shakllanishining muhim bosqichi bo‘lib, aynan shu davrda yuzaga kelgan anomaliyalarni erta aniqlash va to‘g‘ri tashxislash kelgusidagi ortodontik davolash samaradorligini belgilaydi. Shu bois, tish qatorlari anomaliyalarini tashxislashda yuz-jag‘ sohasi antropometrik ko‘rsatkichlarini o‘rganish muhim ilmiy va amaliy ahamiyatga ega.