"KECHA VA KUNDUZ” VA“IKKI ESHIK ORASI” ASARLARIDAGI KASB, MANSAB VA QARINDOSHLIK REALIYALARI VA ULARNING INGLIZ TILIGA TARJIMASI (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2025)
Ushbu maqolada Choʻlpon va Oʻtkir Hoshimovning o‘zbek adabiyotidagi yirik epik asarlari — “Kecha va kunduz” hamda “Ikki eshik orasi” romanlarida uchraydigan kasb, mansab va qarindoshlikka oid realiyalar tahlil qilinadi. Realiyalar milliy-madaniy rang-baranglikni aks ettiruvchi, boshqa tillarda ekvivalenti bo‘lmaydigan leksik birliklar sifatida o‘rganiladi. Har bir realiya ingliz tiliga tarjima nuqtayi nazaridan talqin qilinib, uning semantik maydoni, madaniy yuklamasi, ijtimoiy vazifasi, badiiy matndagi roli va eng maqbul tarjima usullari ko‘rsatib beriladi. Tadqiqot jarayonida transliteratsiya, analogiya, kalkalash va tasviriy tarjima usullari qo‘llaniladi. Maqola o‘zbek tilidagi tarixiy-realistik nasrni ingliz tiliga adekvat tarjima qilish jarayonidagi lingvokulturologik muammolarni yoritadi hamda tarjimonlar uchun amaliy dastur vazifasini bajaradi.