IMMONDEFITSITLI BOLALARDA QO‘ZG‘ALADIGAN NEYROINFEKSIYALAR: QO‘ZG‘ATUVCHILARNING XUSUSIYATLARI (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2025)
Immunodefitsitli bolalarda neyroinfeksiyalar keng tarqalgan va jiddiy asoratlar bilan kechishi mumkin. Ushbu holatlarning asosiy sababi immunitetning yetarli darajada ishlamasligi bo‘lib, u odatda tug‘ma yoki orttirilgan immunodefitsit natijasida yuzaga keladi. Immunosupressiyaga uchragan bolalarda markaziy asab tizimi infektsiyalari tez-tez kuzatiladi va ularning etiologiyasi keng spektrli bo‘ladi. Eng ko‘p uchraydigan patogenlar orasida viruslar, bakteriyalar, zamburug‘lar va ba’zi parazitar organizmlar mavjud.Viruslar ayniqsa muhim o‘rin tutadi. Herpes simplex viruslari, Varicella‑zoster virus, Cytomegalovirus kabi herpesviruslar oilasiga mansub viruslar