ICHAK MIKROFLORASINING O‘ZGARISHI VA SUNʼIY INTELLEKT ASOSIDA ALLERGIK VA AUTOIMMUN KASALLIKLARNI DIAGNOSTIKA QILISH IMKONIYATLARI (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
So‘nggi yillarda allergik va autoimmun kasalliklar uchrash chastotasining oshib borishi ularning patogenezini chuqurroq o‘rganishni talab etmoqda. Zamonaviy tadqiqotlar ichak mikrobiotasining tarkibiy va funksional o‘zgarishlari ushbu kasalliklar bilan bog‘liqligini ko‘rsatmoqda. Shu bilan birga, metagenomik va metabolomik tadqiqotlar natijasida hosil bo‘ladigan katta hajmdagi maʼlumotlarni anʼanaviy statistik usullar bilan to‘liq tahlil qilish murakkablashib bormoqda. Mazkur holat sunʼiy intellekt texnologiyalarini qo‘llash zaruratini yuzaga keltiradi.