“SHAXSIY ERKINLIK VA IJTIMOIY CHEKLOVLAR: NORA VA ZEBI QAHRAMONLARI ORQALI G‘ARB VA SHARQ ADABIYOTIDA AYOL MAVQEINING QIYOSIY TAHLILI” (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Ushbu maqolada XIX–XX asr G‘arb va O‘zbekiston adabiyotidagi ayol mavqeini ifodalovchi asosiy obrazlar — Henrik Ibsenning “Qo‘g‘irchoq uy” asaridagi Nora va Cho‘lponning “Kecha va kunduz” asaridagi Zebi — qiyosiy tahlil qilinadi. Tahlil orqali ayolning jamiyat bilan to‘qnashuvi, o‘zligini anglash va mavqeini himoya qilish strategiyalari yoritiladi. Nora ochiq qarshilik va mustaqil harakat orqali shaxsiy erkinlikni tanlasa, Zebi ichki qarshilik va ma’naviy qat’iyat orqali jamiyat bilan ziddiyatini ifodalaydi. Ushbu qiyosiy yondashuv nafaqat G‘arb va Sharq madaniy kontekstidagi farqlarni, balki ayolning universal mavqei va jamiyatdagi roli masalasini ochib beradi.