QISMAN ADENTIYADA RAQAMLI DIAGNOSTIKA VA CAD/CAM TEXNOLOGIYALARINING OLINMAYDIGAN PROTEZLASHDAGI SAMARADORLIGI (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
So‘nggi o‘n yillikda raqamli stomatologiya ortopedik davolashning eng jadal rivojlanayotgan yo‘nalishlaridan biriga aylandi. Ayniqsa, qisman adentiyada tish qatorlari nuqsonlarini yuqori aniqlikda, individual va biologik mos tarzda tiklash zarurati raqamli diagnostika va CAD/CAM texnologiyalarini klinik amaliyotga keng joriy etishni taqozo etmoqda. Ilmiy adabiyotlar tahliliga ko‘ra, qisman adentiya 35–65 yosh oralig‘idagi aholining 45–70 % ida uchrab, chaynash samaradorligining pasayishi, estetik kamchiliklar hamda stomatognatik tizimning funksional muvozanati buzilishi bilan kechadi (Beuer va boshq., 2008).