SURUNKALI LIMFOLEYKOZDA SITOMORFOLOGIK O’ZGARISHLAR - Matrizayeva Zebo Soburjonovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Maqolada surunkali limfoleykoz (SLL) bilan kasallangan bemorlarda aniqlanadigan sitomorfologik o‘zgarishlarning o‘ziga xos jihatlari o‘rganilgan. Tadqiqot davomida bemorlarning periferik qon va suyak ko‘migi surtmalari morfologik hamda sitogenetik tahlil asosida tekshirildi. Olingan natijalar SLLda limfotsitlarning yadro va sitoplazma tuzilishidagi o‘zgarishlar, pro- va paralimfotsitlarning nisbati, shuningdek 13q14 delesiyasi va 12-xromosoma trisomiyasi kabi genetik buzilishlar kasallikning klinik kechishi va prognozi bilan chambarchas bog‘liq ekanligini ko‘rsatdi. Ushbu o‘zgarishlarni kompleks baholash surunkali limfoleykozning erta tashxisi, prognozini aniqlash va individual davolash strategiyasini ishlab chiqishda muhim ahamiyatga ega.