KICHIK QUVVATLI AES (ATOM ELEKTR STANSIYALARI) TEXNOLOGIYALARINING XAVFSIZLIK VA SAMARADORLIK TAMOYILLARI - Tolipova Surayyo Baxodirovna; Dilmirodov Behruz Sherzod o'g'li; Norbekov Jahongir Quvvat o'g'li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada kichik modulli atom elektr stansiyalari (KM AES) texnologiyalarining asosiy xavfsizlik va samaradorlik tamoyillari tahlil qilinadi. Zamonaviy kichik reaktorlar (300 MVt dan kam quvvatga ega) boʻyicha dunyoda davom etayotgan ishlanmalar va ularning anʼanaviy yirik AESlarga nisbatan afzalliklari koʻrib chiqiladi. Maqolada KM AESlarning passiv xavfsizlik tizimlari, tabiiy fizik tamoyillar asosidagi avariyalik himoya vositalari, modulli qurilish texnologiyasi va mustahkam dizayn xususiyatlari chuqur oʻrganiladi.