ISLOM MOLIYASINI O‘ZBEKISTON BANK TIZIMIGA INTEGRATSIYA QILISH MUAMMOLARI VA YECHIMLARI - Abdushukurov Asadbek Alisher o‘g‘li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Islom moliyasi va an‘anaviy bank tizimlarining o‘zaro integratsiyasi O‘zbekiston iqtisodiyoti uchun muhim ahamiyatga ega. Islom moliyasi tizimi, asosan, shariat qonunlariga asoslanadi va moliyaviy operatsiyalarni faqat halal usullar bilan amalga oshirishga yo‘naltirilgan. Bu tizimda risklarni taqsimlash va foyda olish usullari an‘anaviy bank tizimidan farq qiladi. An‘anaviy bank tizimi esa foizga asoslangan kreditlarni taqdim etadi va banklar ko‘pincha yuqori rentabellikni ta’minlashga intiladi. O‘zbekistonda an‘anaviy banklar tijorat faoliyatining asosiy qismini tashkil etsa-da, islom moliyasi tizimi ham jadal rivojlanmoqda. Islom moliyasi banklari, masalan, "Ipoteka Bank" va "Xalq Bank", yirik infratuzilma loyihalarini moliyalashtirishda islom moliyasi prinsiplari asosida ishlaydi.