CHIQINDINI QAYTA ISHLASH MUAMMOSI - Tojiaxmedova Kibriyobonu (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Yer yuzida aholi soni va ishlab chiqarish hajmining oshib borishi natijasida chiqindilar muammosi doimo dolzarb masalaga aylangan. Chiqindilar inson hayot faoliyatining ajralmas bir qismi bo‘lib, ularni to‘g‘ri boshqarish, atrof-muhitni toza saqlash hamda jamiyatni sog‘lomlashtirish uchun katta ahamiyatga ega. Chiqindilarni qayta ishlash va ular bilan bog‘liq muammolar har bir davlat, har bir hudud va har bir odamga ta’sir qiluvchi muhim ekologik va ijtimoiy muammodir. Chiqindi — bu foydali xususiyatini yo‘qotgan, miyador yoki keraksiz bo‘lib qolgan, jamiyat yoki iqtisodiyot uchun qiymatidan ayrilgan materiallardir. Ularning paydo bo‘lishi turli yo‘llar bilan yuzaga keladi, jumladan, sanoat, qishloq xo‘jaligi, uy xo‘jaliklari va xizmat ko‘rsatish sohalarida olib boriladigan faoliyat natijasida. Chiqindilar, ayniqsa, so‘nggi o‘n yilliklarda jamiyat rivojlanishi va texnologiyalarning takomillashuvi bilan bog‘liq ravishda juda keskin o‘sdi.