XIX ASR OXIRI – XX ASR BOSHLARIDA XORAZM ADABIY MUHITI VA HABIBULLO OXUND (HABIBIY) IJODINING TADQIQI - Kentayeva Gulmira Ismadiyarovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tezisda XIX asr oxiri – XX asr boshlarida Xorazm vohasida shakllangan adabiy muhit, Muhammad Rahimxon II Feruz homiyligi ostida rivojlangan ijodiy jarayonlar hamda shu davr vakili Habibullo Oxund (Habibiy)ning hayoti va ijodi ilmiy tahlil qilingan. Tazkira manbalari, xususan, Tabibiy va Laffasiy asarlaridagi ma’lumotlar asosida Habibiy shaxsiyati, poetik uslubi va tasavvufiy- estetik qarashlari yoritildi. Shoirning “Devoni Habib” qo‘lyozmasining janriy tarkibi, badiiy xususiyatlari va matniy qiymati o‘rganildi. Tadqiqot natijalari Xorazm adabiy maktabining kam o‘rganilgan qirralarini ochishga, Habibiy merosining ilmiy muomalaga kiritilishiga xizmat qiladi.