O‘ZBEK TILIDA KISHILIK OLMOSHLARINING SHAXSIY-MA’NOVIY XUSUSIYATLARI - Tursunova Nodira Abdunosim qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada o‘zbek tilidagi kishilik olmoshlarining semantik va grammatik xususiyatlari birinchi, ikkinchi va uchinchi shaxs doirasida ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda kishilik olmoshlarining shaxs va son kategoriyalarini ifodalashdagi o‘rni hamda ularning nutq jarayonidagi kommunikativ vazifalari yoritiladi. Birinchi shaxs kishilik olmoshlarining nutq subyekti bilan bog‘liq ma’nolari, ikkinchi shaxs kishilik olmoshlarining murojaat va muloqotdagi o‘rni, uchinchi shaxs kishilik olmoshlarining referensial vazifasi misollar asosida ochib beriladi. Shuningdek, kishilik olmoshlarining kelishik shakllari va uslubiy qo‘llanish imkoniyatlari tahlil etiladi.