FERMENTLARNING TIBBIYOT UCHUN AHAMIYATI - Xolbo‘tayeva Xilola Muxammad qizi; Yulayeva Irina Andreyevna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Har qanday organizmning ishlash faoliyati fermentlar katalizlaydigan minglab kimyoviy reaksiyalaming doimiy va qat’iy birinketin o‘tishi bilan ta’minlanadi. Nima uchun organizm funksiyasining har qanday buzilishi asosida fermentlar faoliyatining o‘zgarishi sabab bo‘lgan almashinuv jarayonlarining buzilishi yotadi. Bunday buzilishlar paydo bo‘lishining mexanizmi kasalliklarning vujudga kelishi, diagnostika va davolanishda fermentlarning roli – bu barcha masalalar biokimyoning mustaqil bo‘lishi – tibbiyot fermentologiyasiga kiradi. Ushbu maqolada mana shunday fermentlarning tibbiyotdagi ahamiyati haqida so‘z boradi.