ENTEROBIOZ KASALLIGINING BOLALAR SALOMATLIGIGA TA’SIRI - Mamatxanova Gulnora Maxmudovna; Nurmuhammadova Nigoraxon Ilhomjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada enterobioz kasalligining bolalar salomatligiga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri keng qamrovda o‘rganilgan. Tadqiqotda enterobiozning epidemiologik xususiyatlari, klinik kechishi, bolalar organizmiga bo‘lgan tizimli ta’siri hamda kasallik natijasida yuzaga keladigan asoratlar ilmiy asosda tahlil qilingan. Klinik kuzatuvlar va laborator tekshiruvlar asosida enterobioz bilan kasallangan bolalarda jismoniy rivojlanishning sekinlashuvi, ruhiy-emotsional holatning buzilishi, immunitetning pasayishi va o‘quv faoliyatining susayishi kabi holatlar aniqlangan. Maqolada enterobiozning bolalar orasida keng tarqalish sabablari, qayta zararlanish xavfi va gigiyenik omillarning ahamiyati yoritilib, kasallikni erta tashxislash va kompleks davolashning muhim jihatlari ko‘rsatib berilgan. Tadqiqot natijalari asosida enterobiozning oldini olishga qaratilgan samarali profilaktik choralar va amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan. Mazkur ilmiy ish pediatriya, epidemiologiya va jamoat salomatligi sohasida faoliyat yuritayotgan mutaxassislar, shuningdek, tibbiyot oliy ta’lim muassasalari talabalari va ilmiy izlanuvchilar uchun amaliy ahamiyatga ega.