TEMIR YO‘LLARDA INSON OMILISIZ BOSHQARILADIGAN HARAKAT TARKIBLARINING FOYDALANISHDAGI QULAYLIGI VA AHAMIYATI - Nazirxonov To‘lagan Mansurxon o‘g‘li; Sobirov Bekpo‘lat Yo‘ldosh o‘g‘li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Maqolada temir yo‘l transportida inson omilisiz (avtomatlashtirilgan va avtonom) boshqariladigan harakat tarkiblarining amaliy qulayliklari, qo‘llanish sohalari hamda iqtisodiy ahamiyati tahlil qilinadi. Avtonom boshqaruv texnologiyalari poyezdlar harakatini optimallashtirish, xavfsizlikni oshirish, energiya sarfini kamaytirish, harakat jadval barqarorligini ta’minlash va ekspluatatsion xarajatlarni qisqartirish orqali temir yo‘l tizimining umumiy samaradorligini oshirishi ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, shahar metro tizimlarida avtomatik boshqarish asosida haydovchisiz boshqaruvning keng qo‘llanayotgani, og‘ir yuk tashish (konchilik va sanoat koridorlari) hamda manevr ishlari (sortirovka, depolar)da avtonom lokomotivlar istiqbollari yoritilgan. Maqola temir yo‘l infratuzilmasini yangi suniy ong ostida boshqarishga asoslangan texnologiyalar asosida modernizatsiya qilishga qaratilgan amaliy yechimlar uchun asos bo‘la oladi.