JADID DRAMALARINING GRAMMATIK – STILISTIK XUSUSIYATLARI - Karimova Gulbahor Narimonovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya.Ushbu maqolada o‘zbek jadid dramalarining grammatik va stilistik xususiyatlari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil etilgan. Jadid adabiyotining shakllanish davrida yaratilgan dramatik asarlar o‘z davrining ijtimoiy-siyosiy hayoti, ma’naviy yangilanish jarayonlarini aks ettirish bilan bir qatorda, o‘zbek adabiy tilining rivojida muhim o‘rin tutgan. Tadqiqotda Mahmudxo‘ja Behbudiy, Abdulla Qodiriy, Hamza Hakimzoda Niyoziy kabi jadid dramaturglarining asarlari tili tahlil qilinib, ularning grammatik qurilishidagi o‘ziga xosliklar, stilistik vositalardan foydalanish darajasi, badiiy nutqning ekspressiv imkoniyatlari yoritilgan. Shuningdek, jadid dramalarining tili orqali xalq og‘zaki ijodi unsurlarining badiiy matnga singdirilishi va milliy uyg‘onish g‘oyalarining ifodalanish uslubi tahliliy asosda ko‘rsatib berilgan. Maqola natijalari o‘zbek dramatik matnlarining grammatik tizimi va stilistik boyligini o‘rganishda muhim ilmiy manba bo‘lib xizmat qiladi.