TASVIR VA IFODA VOSITALARINING BADIIY TARJIMADA BERILISHI (Umar Sayfiddin “Qizil olma qayerda?” hikoyasi misolida) - Tojiyeva Afro‘za (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Аnnоtаtsiyа. Mazkur maqola Umar Sayfiddinning “Qizil olma qayerda?” hikoyasidagi badiiy tasvir va ifoda vositalarining o’zbek tiliga qilingan tarjimasidagi o’rnini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Maqolada badiiy tasvir va ifoda vositalarining turlari hamda ularning adabiy asardagi ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, ular badiiy matnda butunlikni tashkil etishi, tasvirlanayotgan voqea-hodisalarni yanada boʻrttirib koʻrsatishda muhim vosita boʻlishi taʼkidlangan. Tadqiqot obyekti sifatida asarning asl nusxasi va oʻzbekcha tarjimasi qiyosiy tahlil qilingan. Tahlil davomida “oʻxshatish”, “jonlantirish” va “yopiq oʻxshatish” (istiora) kabi sanʼatlarning tarjimada qay darajada saqlangani aniqlangan. Maqola, tarjimada soʻzlarning emas, balki maʼno va badiiy taʼsirning ustuvor ekanligini koʻrsatgan. Bundan tashqari, “Qizil olma” iborasining hikoyada ramziy maʼno kasb etishi, turli shaxslar uchun turlicha talqin qilinishi koʻrsatib oʻtilgan. Tadqiqotning xulosasi, tarjimaning yuqori badiiy saviyada ekanligidan dalolat beradi va asl asar ruhini toʻlaqonli aks ettirganligini isbotlaydi.