O’SIMLIKLAR JAMOASI (FITOTSENOZ) - Rajabboyeva Shahlo (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o’simlik jamoasi o’rganilayotganda turlarni o’zaro va bir-biriga nisbatan past-baland bo’lib joylanishi o’rganiladi.Bunga yaruslik yoki qavatlik deyilishi o’rganiladi.Bundan tashqari sinuziya deganda jamoani tashkil etishda qatnashayotgan turlarning hayot formalari bo’yicha xilma-xilligi ham o’rganiladi.Masalam: pastki yaruslarni tashkil etishda gulli o’simliklarning o’tsimon vakillaridan tashqari sporali o’simliklardan plaunlar,qirqbo’g’imlilar va qirqquloqlar hammasishu yarusni tashkil qilishi mumkinligi ko’rib chiqiladi.O’simliklar jamoasi o’rganiladigan konkret kichik bir maydondagi o’simliklar guruhi assotsatsiya nomi bilan ma’lum bo’lib bu nom 1910 yilda Bryusselda o’tkazilgan xalqaro botaniklar kongresida qabul qilinganligi va bu o’zaro o’xshash assotsiyalarning bir nechtasi assotsiya gruppasini, bir necha assotsiya gruppalari esa birlashib o’simlik formatsiyasini tashkil qilishi kabi jarayonlar ko’rib chiqilib ushbu maqolada tahlil qilinadi