G’AZAL MULKINING SULTONI ALISHER NAVOIY BADIIYATI - Kurbanova Vaziraxon Sodiqjonovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Maqola Alisher Navoiy gʻazaliyotining falsafiy-estetik va badiiy-poetik ahamiyatini ilmiy tahlil etadi. Gʻazal mulkining sultoni sifatida tan olingan buyuk shoirning ijodi mazmun-shakl mutanosibligi, polifonik obrazlar tizimi va tasavvufiy-falsafiy gʻamza nuqtai nazaridan oʻrganiladi. Mahbub, tabiat elementlari, ilohiy ishq va ijtimoiy adolat gʻoyalari tahlil qilinib, Navoiy gʻazalining oʻzbek sheʼriyatidagi eng yuqori choʻqqi sifatida eʼtirof etiladi. Aruz vaznlari, leksik boylik va polisemantik tuzilish Navoiyning badiiy mahorati sifatida koʻrsatiladi.