MALABSORBSIYA SINDROMINI BARIATRIK JARROHLIK O‘TKAZGAN BEMORLARDA O‘ZIGA XOS KECHISHI VA TASHXISLASH MEZONLARI - Ishchanova Nilufar Xamroyevna; Satliqov Rashid Karimovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Semirib ketish - bu yog ’to’qimalarining ortiqcha to’planishi bilan tavsiflangan surunkali kasallik. Bu ko’pincha qandli diabet 2-tip (QD2T), gipertenziya, giperlipidemiya, yurak-qon tomir kasalliklari (YuQTK), saraton, surunkali buyrak kasalligi, gipoventiliya sindromi, zaiflashtiruvchi osteoartrit, alkogolsiz yog’li jigar kasalligi yoki steatogepatit kabi ko’plab kasalliklar bilan ucharashi kuzatiladi. Bariatrik jarrohlik og’ir semirib ketgan odamlarda vazn yo’qotishning muhim vositasidir. Hozirgi vaqtda bu semizlik bilan bog’liq kasalliklarni kamaytiradigan eng samarali uzoq muddatli vazn yo’qotish usulidir. Shunga qaramasdan, oshqozon-ichak traktining asoratlari va mikroelementlarning etishmasligiga olib kelishi mumkin bo’lgan muhim fiziologik va ozuqaviy oqibatlarga olib keladi. Malabsorbsiya bariatrik jarrohlikdan keyin kuzatiladigan eng chuqur o‘rganilgan asoratlardan biri bo‘lib, uning rivojlanish mexanizmlari ko‘p omilli xususiyatga ega. Ushbu jarayonda ovqat hazm qilish tizimi anatomiyasining o‘zgarishi, fermentativ faollikning pasayishi, gormonal regulyatsiya buzilishlari hamda ichak mikrobiomining tarkibiy va funksional o‘zgarishlari birgalikda ishtirok etadi.