AUTOIMMUN KASALLIKLARDA REVMATOID ARTRITNING O‘RNI - Daminov Feruz Asadullayevich; Raxmatov Jumanazar Abdurashid o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Revmatoid artrit autoimmun kasalliklar ichida eng ko‘p uchraydigan va klinik jihatdan dolzarb kasalliklardan biri hisoblanadi. Bu kasallik immun tizimning buzilishi natijasida rivojlanib, asosan bo‘g‘imlarni zararlaydi, biroq butun organizmga ham ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Sinovial to‘qimalarda surunkali yallig‘lanish jarayonining kechishi bo‘g‘imlarda og‘riq, shish, harakat cheklanishi va deformatsiyalarni yuzaga keltiradi. Revmatoid artritning autoimmun kasalliklar tizimidagi o‘rni uning keng tarqalishi, nogironlikka olib kelishi va ijtimoiy ahamiyati bilan belgilanadi.