AYOLLAR TUXUMDONIDA YUZAGA KELADIGAN BAZI XAVFSIZ O’SMALAR - Rasulova Moxigul Turdibekovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Tuxumdonlarning xavfsiz (yaxshi sifatli) o’smalari – bu tuxumdon to’qimasida rivojlanadigan, saratonga aylanmaydigan va boshqa a’zolarga tarqalmaydigan o’simtalardir. Bularga asosan funksional kistalar, endometriomalar va kistomalar (seroz, musinoz) kiradi. Ular ko’pincha gormonal o’zgarishlar tufayli yuzaga kelib, jarrohlik yoki kuzatuv orqali samarali davolanadi. Tuxumdonning saratonsiz (yaxshi) o’smasi tananing boshqa qismlariga tarqalmaydigan (metastaz) o’sishdir. Saraton bo’lmagan o’smalar odatda hayot uchun xavfli emas.