MAQOLLAR VA TOPISHMOQLAR ASOSIDA YOSHLARDA AXLOQIY TARBIYANI RIVOJLANTIRISH MODELLARI - Jumaboyeva E’zoza Sherzod qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqola yoshlarda axloqiy tarbiyani shakllantirishda xalq og‘zaki ijodining muhim janrlari bo‘lgan maqollar va topishmoqlarning tarbiyaviy imkoniyatlarini ochib berishga qaratilgan. Tadqiqotda maqollar orqali ezgulik, halollik, mehnatsevarlik kabi axloqiy qadriyatlarni singdirish, topishmoqlar yordamida esa tafakkur, kuzatuvchanlik va ma’naviy ongni rivojlantirish masalalari yoritiladi. Shuningdek, yoshlarga mo‘ljallangan axloqiy tarbiya modellarini yaratishda milliy merosdan samarali foydalanish yo‘llari tahlil qilinadi. Maqol va topishmoqlarning tarbiyaviy ta’siri ta’lim jarayonida yoshlarning dunyoqarashi va xulq-atvoriga ijobiy ta’sir ko‘rsatishi bilan asoslanadi. Ushbu modellar yosh avlodni milliy va umuminsoniy qadriyatlarga hurmat ruhida tarbiyalashga xizmat qiladi.