XOMILADORLIKDA VA TUG‘RUQDAN KEYINGI DAVOLOVCHI JISMONIY MASHQLARNING SAMARADORLIGI - Jo‘raboyeva Nixola; Abdullayeva Nilufar (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada xomiladorlik va tug‘ruqdan keyingi davrda ayollar organizmida yuz beradigan fiziologik hamda psixo-emotsional o‘zgarishlar sharoitida davolovchi jismoniy mashqlarning ahamiyati va samaradorligi ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda davolovchi jismoniy mashqlarning yurak-qon tomir, nafas olish, mushak-skelet tizimlariga ta’siri, shuningdek, tug‘ruq jarayoniga tayyorgarlik va tug‘ruqdan keyingi tiklanishdagi roli yoritilgan. Nafas mashqlari, tos tubi mushaklari uchun mashqlar (Kegel mashqlari), umumrivojlantiruvchi va cho‘zilish mashqlarining amaliy ahamiyati asoslab berilgan. Shuningdek, davolovchi jismoniy mashqlarning tug‘ruqdan keyingi depressiya, ortiqcha vazn va funksional buzilishlarning oldini olishdagi o‘rni ko‘rsatib o‘tilgan. Maqola natijalari xomilador va tug‘ruqdan keyingi ayollar bilan ishlovchi mutaxassislar, shifokorlar, reabilitologlar hamda pedagoglar uchun amaliy ahamiyatga ega.