IMMUNITET. IMMUN TIZIMINING TUZILISHI VA FUNKSIYALARI. TUG’MA IMMUNITET MEXANIZMLARI. ANTIGEN NAMOYISH QILUVCHI HUJAYRALAR - To’laganova Setora Turg’unboy qizi; Masharipov Valijon O’rinovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada immunitetning mikrobiologik ahamiyati, immun tizimining asosiy tarkibiy qismlari va patogen mikroorganizmlarga qarshi himoya reaksiyalarining shakllanishi yoritilgan. Mikrob kirish yo‘llarida faol ishlovchi tug‘ma immunitet mexanizmlari — teri va shilliq pardalar, lizosim va defensinlar kabi kimyoviy to‘siqlar, fagotsitoz jarayoni, komplement tizimi va tabiiy killer hujayralarning mikroblarni bartaraf etishdagi roli batafsil tahlil qilingan. Shuningdek, antigenning qayta ishlanishi, uning MHC molekulalariga bog‘lanishi hamda T-limfotsitlarga taqdim etilish jarayonida faol ishtirok etuvchi antigen namoyish qiluvchi hujayralarning mikrobiologik ahamiyati ko‘rsatib berilgan. Immun tizimining mikroorganizmlarga nisbatan himoya reaksiyalarini chuqur o‘rganish infeksion kasalliklarning patogenezini tushunish, diagnostika va davolash usullarini ishlab chiqishda muhim.